Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των ασημένιων κοσμημάτων σας

katharismos kosmimaton

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των ασημένιων κοσμημάτων σας

Με τη διαχρονική τους κομψότητα και την απαράμιλλη ομορφιά τους, τα ασημένια κοσμήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συλλογής κοσμημάτων. Καθώς όμως το ασήμι είναι ένα μέταλλο που έχει την ιδιότητα να οξειδώνεται (μαυρίζει) με την πάροδο του χρόνου, είναι απαραίτητο να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή φροντίδα και συντήρηση των ασημένιων σας κοσμημάτων προκειμένου να παραμείνουν λαμπερά και αναλλοίωτα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας πείσουν ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να φροντίσετε μόνοι σας τα αγαπημένα σας κοσμήματα. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικά απλά και εύκολα βήματα.

Καταρχάς, όταν δεν φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύετε σωστά για να αποφύγετε το μαύρισμα και τις γρατζουνιές. Γενικά είναι καλό να τα αποθηκεύετε σε βελούδινα ή βαμβακερά πουγκάκια ή/και αεροστεγή σακουλάκια, ώστε να περιορίσετε την οξείδωση που προκαλεί η έκθεσή τους στον ατμοσφαιρικό αέρα και την υγρασία. Ιδανικά μπορείτε να αποθηκεύετε κάθε κομμάτι σε ξεχωριστή θήκη προς αποφυγή της μεταξύ τους τριβής. Εάν έχετε κάποιο μενταγιόν με αλυσίδα, ένα μέρος της αλυσίδας μπορεί να διατηρείται έξω από τη θήκη, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το υπόλοιπο κόσμημα.

Επίσης, ο τακτικός καθαρισμός των ασημένιων κοσμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αρχικής τους λάμψης. Με τις σωστές τεχνικές και τα κατάλληλα υλικά μπορείτε εύκολα, από την άνεση του σπιτιού σας, να αποκαταστήσετε τη θαμπή ή σκουρόχρωμη όψη που έχουν αποκτήσει τα κοσμήματά σας λόγω της οξείδωσης.

katharismos-asimenion-kosmimaton

Καθαρισμός κοσμημάτων

Αρχικά, έχουμε να προτείνουμε τον καθαρισμό των κοσμημάτων με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας. Όλα όσα θα χρειαστείτε είναι ένα μαλακό πανί με μικροΐνες ή χωρίς χνούδι, ένα μαλακό βουρτσάκι, ήπιο υγρό σαπούνι πιάτων, ένα μικρό μπολ, αλουμινόχαρτο και χλιαρό νερό.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τα εξής βήματα:
Πάρτε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και στρώστε τον πάτο του μπολ με αυτό, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω. Αυτό το βήμα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαδικασίας καθαρισμού, δημιουργώντας μια αντίδραση που βοηθά στην αφαίρεση του μαυρίσματος από το ασήμι.
Προετοιμάστε το διάλυμα καθαρισμού γεμίζοντας το μπολ με χλιαρό νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες ήπιο σαπούνι πιάτων. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί σαπουνάδα. Το σαπούνι πιάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον καθαρισμό του ασημιού, καθώς αφαιρεί αποτελεσματικά τη βρωμιά και τα έλαια.
Έπειτα, τοποθετήστε τα ασημένια σας κοσμήματα μέσα στο μπολ, εξασφαλίζοντας ότι είναι πλήρως βυθισμένα στο σαπουνόνερο. Αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 5-10 λεπτά για να μαλακώσει η βρωμιά ή το μαύρισμα.
Τέλος, βγάλτε τα κοσμήματα από το νερό και τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις με ένα μαλακό βουρτσάκι για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της βρωμιάς ή του μαυρίσματος.

frontida-kosmimaton

Για την αφαίρεση του πιο έντονου μαυρίσματος, σας συνιστούμε να καθαρίσετε τα ασημένια σας κοσμήματα με πάστα μαγειρικής σόδας, την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα
αναμειγνύοντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό. Εφαρμόστε την πάστα στις μαυρισμένες περιοχές του κοσμήματος και τρίψτε απαλά με ένα μαλακό βουρτσάκι ή τα δάχτυλά σας. Αντί για μαγειρική σόδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα.

Σε καθεμία από τις παραπάνω μεθόδους, το τελικό βήμα είναι να ξεπλύνετε καλά τα κοσμήματα με χλιαρό νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα. Φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση του ζεστού νερού, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει ορισμένους πολύτιμους λίθους ή περίτεχνα σχέδια. Σκουπίστε τα κοσμήματα με ένα καθαρό, μαλακό πανί (προσοχή: όχι με χαρτί ή χαρτοπετσέτα, για να αποφύγετε τις γρατζουνιές). Αποφύγετε το απλό στέγνωμα στον αέρα, καθώς αυτό μπορεί να αφήσει σημάδια πάνω στο κόσμημα.

Γυάλισμα ασημένιων κοσμημάτων

Αν θέλετε να πάτε τον καθαρισμό των κοσμημάτων σας στο επόμενο επίπεδο, έχουμε να σας προτείνουμε τη χρήση ειδικού πανιού στίλβωσης (γυαλίσματος) ασημένιων κοσμημάτων, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τη γρήγορη αφαίρεση του μαυρίσματος με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

kosmimata-atisilver

Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κρέμες και υγρά καθαρισμού κοσμημάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα προϊόντα καθαρισμού και σκευάσματα που περιέχουν σόδα δεν ενδείκνυνται για κοσμήματα με επιμετάλλωση και κοσμήματα που περιέχουν πολύτιμους λίθους. Για τη σωστή χρήση τους, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

Η τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε για τη σωστή φροντίδα των ασημένιων κοσμημάτων σας είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς τα χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας. Με τη συχνή χρήση είναι φυσικό και αναπόφευκτο να προκληθούν φθορές στο κόσμημα.

Πως να περιορίσετε το μαύρισμα ενός ασημένιου κοσμήματος

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε εντελώς το μαύρισμα ενός ασημένιου κοσμήματος, σίγουρα υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το περιορίσετε:
✓ Αποφεύγετε να φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα κατά τη διάρκεια χειρωνακτικών εργασιών. Ορισμένες καθημερινές εργασίες, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού, οι δουλειές στην κουζίνα, η κηπουρική κ.ά. μπορεί να «τραυματίσουν» τα κοσμήματά σας και να επηρεάσουν τη λάμψη τους λόγω της επαφής με απορρυπαντικά και χημικά από υγρά καθαρισμού.
✓ Αφαιρέστε τα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. Μη φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα όταν αθλείστε, καθώς η οξύτητα του ανθρώπινου ιδρώτα αντιδράει με το μέταλλο με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημάδια στο κόσμημα, καθώς και όταν πρόκειται να κολυμπήσετε σε πισίνες με χλωριωμένο νερό που μπορεί να αλλοιώσει και να αποχρωματίσει το μέταλλο του κοσμήματος. Καλό είναι να τα αποχωριζόμαστε ακόμα και στη θάλασσα και στο ντουζ, καθώς το νερό και το αλάτι μπορεί να βλάψουν την επιμετάλλωση.
✓ Μη φοράτε κοσμήματα κατά την περιποίησή σας. Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης, όπως οι κολόνιες, οι κρέμες σώματος, οι λακ, τα αφρόλουτρα, το σαπούνι χεριών, τα αντισηπτικά κ.λπ. περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν και να αποχρωματίσουν τα κοσμήματά σας. Καλό είναι να τα φοράτε μετά την εφαρμογή αυτών των προϊόντων προκειμένου να περιοριστεί η έκθεσή τους σε αυτά.
✓ Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία: Η παρατεταμένη έκθεση του κοσμήματος στην υγρασία μπορεί να προκαλέσει ταχύτερο μαύρισμα του ασημιού. Τοποθετήστε τα κοσμήματά σας σε δροσερό, ξηρό μέρος και αποθηκεύστε τα με τους τρόπους που σας προτείνουμε παραπάνω για να τα προστατεύσετε από τις εξωτερικές συνθήκες.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να κάνετε τα ασημένια σας κοσμήματα να φαίνονται σαν καινούργια και να τα διατηρήσετε όμορφα και λαμπερά για πολλά χρόνια!

Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας ένα ασημένιο κόσμημα και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Γενικά είναι καλό να αναζητάτε ανά εύλογα χρονικά διαστήματα επαγγελματικό καθαρισμό και συντήρηση σε κάποιο κοσμηματοπωλείο ή εργαστήριο, ειδικά αν πρόκειται για την επιδιόρθωση κοσμημάτων που φέρουν σοβαρές φθορές ή χαλασμένων κοσμημάτων που έχουν περίτεχνα σχέδια (π.χ. vintage κομμάτια ή χειροποίητα) ή είναι διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους. Ένας έμπειρος κοσμηματοπώλης μπορεί να σας δώσει μια πιο ειδική άποψη, να αξιολογήσει τυχόν φθορές, να καθαρίσει δυσπρόσιτες περιοχές και να επαναφέρει τα κοσμήματά σας στην αρχική τους κατάσταση.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε σχετικά με τη συντήρηση και φροντίδα των κοσμημάτων σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο κοσμηματοπωλείο μας. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της κοσμηματικής τέχνης, μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη επισκευή και αποκατάσταση των κοσμημάτων σας με συνέπεια και επαγγελματισμό.

Το προϊόν προστέθηκε!
Το προϊόν είναι ήδη στη λίστα επιθυμιών!
Removed from Wishlist

Καλάθι αγορών

close